Belgisch-Nederlands Initiatief Circulaire Verpakkingen 17 jan 2024

Agendapunt

Belgisch-Nederlands Initiatief Circulaire Verpakkingen

Uitnodiging
FeMa – de Belgische beroepsvereniging voor professionele handelaren in bouwmaterialen – en Koninklijke Hibin organiseren op 17 januari 2024 samen met Circular Plastics Alliance (CPA), 2Return, FABA, Xella Nederland, Vandersanden en Valipac een inspirerend en interactief middagevenement rondom afvalreductie en circulaire verpakkingen. Het ‘Belgisch-Nederlands Initiatief Circulaire Verpakkingen’ borduurt voort op de succesvolle middag 13 september jl. in Vuren, waarbij onder andere de kunststof circulaire pallet van Xella en CPA werd geïntroduceerd. Mede te danken aan de overweldigende opkomst en de pilots die nu draaien bij de bouwers en BMN (onderdeel van Building Materials Europe N.V.).

Deze middag vindt plaats bij Vandersanden (Riemsterweg 300, 3740 Bilzen) en opent om 12:00uur met een heerlijke lunch.

> AANMELDEN <

Deelname is gratis.


Afvalretour
Afvalvrije bouwplaatsen zijn de toekomst. Wet- en regelgeving stimuleert de bouwsector afval te reduceren en verpakkingen alleen toe te passen wanneer strikt noodzakelijk. Retourname van eigen afval en verpakkingen is een must om de doelstellingen te bereiken. En dat kan alleen als de hele keten samenwerkt.

Invulling van deze uitdagingen.
Het initiatief van Circular Plastics Alliance en 2Return wordt deze middag uit de doeken gedaan. Niet alleen de introductie van het kunststof palletretoursysteem met RFID-tech, maar ook de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ladingdragers en verpakkingsfolies worden besproken en daaromtrent de rol van de handel en fabrikant.

We zoomen in op de retourlogistiek van de circulaire kunststof pallet van Xella. We leren hoe dit in zijn werk gaat en hoe het eveneens grote knelpunten van de huidige houten pallet weggenomen worden.

Kortom een inspirerend programma waar fabrikant, groothandel, bouwer én installateur wat van kan opsteken.

Belgisch-Nederlands Initiatief Circulaire Verpakkingen
Wanneer: 17 januari 2024
Tijd: 12.00 - 17.00 uur
Waar: Vandersanden - Riemsterweg 300, 3740 Bilzen
Programma

• 12:00 – 13:00             --- Inloop met een heerlijke lunch --- 
• 13:00 – 13:15             Welkom door Marnix Van Hoe (FEMA) en Hedy van Opzeeland (Hibin) 
• 13:15 – 13:45             Welkom door Pirre Wuytack, bedrijfspresentatie Vandersanden
• 13:45 – 14:15             Martin Meurs van 2Return en Ad Blokker van Hibin geven een toelichting over het Hibin initiatief verpakking reductie en de nieuwe retour en registratie procedure. 
• 14:15 – 14:30             --- Koffiebreak --- 
• 14:30 – 15:15             Marnix van Hoe van Fema en Valipac: Over de mogelijkheden en initiatieven die ondernomen zijn om de verpakking plastics om te zetten naar een nieuwe grondstof om zo een gesloten circulaire loop te creëren. 
• 15:00 - 16:00              Henk Kras van CPA, samen met Vandersanden en Xella: Over de de toepassing van beide besproken initiatieven. En hoe de ingezamelde plastics omgezet kan worden naar een circulaire kunstof pallet. 
• 16:00 - 17:00              --- Netwerkborrel met borrelhapjes --- 

 

Doelgroep
Gezien de aard van dit evenement en de betrokken (aanverwante) partijen, richt het zich op een brede doelgroep.


FABA
Dit initiatief wordt ondersteund door de Federatie van Algemene Bouwaannemers – FABA. De FABA gaat onderzoeken in hoeverre de achterban positief gestemd is over de verpakkingsinitiatieven. Deze antwoorden worden gedeeld tijdens het evenement.

Clean Site System is een project waarmee de krimphoezen van bouwmaterialen selectief teruggehaald worden vanop de bouwwerf. De Belgische bouwhandel verkoopt zakken van 400 liter aan de aannemer, deze worden, gevuld, teruggebracht bij de handel, die nadien deze, via een operator, in een circulair traject brengt. Het systeem heeft haar deugdelijkheid reeds overtuigend bewezen, en is een synergie met de betrokken spelers in de bouwketenMarnix van Hoe, Fema www.cleansitesystem.be

> AANMELDEN <