Opkomst AI: Cyberverzekering nog belangrijker
27.03.2024 / Digitalisering,

Nieuwsbericht

Opkomst AI: Cyberverzekering nog belangrijker

Zonder twijfel markeert 2023 het jaar waarin Artificiële Intelligentie (AI) de grote doorbraak beleefde. Met AI kan werk in potentie efficiënter gedaan worden. Het meest sprekende voorbeeld van (generatieve) AI is ChatGPT dat binnen 3 maanden tijd meer dan 100 miljoen gebruikers wereldwijd had en daarmee ook de snelste adoptie van nieuwe technologie. De keerzijde is dat de razendsnelle opkomst van AI ook risico’s kent. Het Digital Trust Center en de politie waarschuwen voor de beveiligingsrisico's van generatieve AI op de werkvloer, zoals identiteitsfraude, het verspreiden van desinformatie, en malware. Deze technologieën kunnen cybercriminelen helpen bij hun kwaadaardige activiteiten met minder inspanning dan ooit tevoren.

Gebruikers van AI-tools worden onder andere om deze redenen geadviseerd voorzichtig te zijn met het delen van gevoelige (bedrijfs)informatie. Misbruik van zulke gegevens ligt altijd op de loer. Er wordt aangeraden vertrouwelijke data niet in te voeren in AI-systemen.

Cyberverzekering
Als reactie op de groeiende cyberdreigingen wordt het afsluiten van een cyberverzekering aangeraden, die niet alleen financiële bescherming biedt maar ook nadruk legt op preventie en praktische ondersteuning na incidenten. Echter, de dekking van deze verzekering kan beïnvloed worden door de mate waarin men preventieve maatregelen heeft getroffen tegen cybercriminaliteit.

Bewustwording cyberveiligheid
Wij adviseren dan ook om als organisatie met medewerkers actief het gesprek te voeren over bewust en zorgvuldig gebruik van AI-technologie en tools als ChatGPT of Copilot.

Lees hier verder