Prefab (industrieel bouwen) bij ongeveer 15% nieuwbouwwoningen toepasbaar
22.05.2023 / Versnelling van de bouw- en renovatieopgave, Marktontwikkelingen en trends,

Nieuwsbericht

Prefab (industrieel bouwen) bij ongeveer 15% nieuwbouwwoningen toepasbaar

Vorige week publiceerde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) haar meest recente rapport, Industrieel bouwen en de bouwarbeidsmarkt’. In enkele highlights nemen we je mee in de onderzoeksresultaten die met name voor de bouwmaterialenhandel relevant (kunnen) zijn.

Het is bekend dat Prefab een onlosmakelijk onderdeel is van het reguliere bouwproces. Uit onderzoek uitgevoerd door het EIB komt naar voren dat prefab (industrieel) bouwen sneller en goedkoper is dan regulier bouwen. Op arbeidskosten kan tot 35% bespaard worden, maar zijn kapitaalkosten voor de fabriekshal en machines wel hoger. Toch blijft er een kostenbesparing van 8% over. Een ander bijkomend voordeel is dat de bouwtijd met ongeveer een jaar verkort kan worden. Het EIB stelt wel dat het maar tot een zekere hoogte toepasbaar is bij nieuwbouwwoningen, namelijk bij ongeveer 15%.

Vijftienduizend nieuwbouwwoningen
Toch is het percentage van 15% voor de toepassingsmogelijkheid van industrieel bouwen, als gekeken wordt naar de totale woningbouwopgave van honderdduizend woningen per jaar een significant aandeel. In de ideale situatie dat het mogelijk is de woningbouwdoelstelling van jaarlijks honderdduizend woningen te halen, zou het om vijftienduizend woningen gaan. Ter vergelijking: in 2021 werden er naar schatting zo’n tweeduizend woningen op industriële wijze gebouwd; veel lager dan de 15% van het totaal aantal nieuw opgeleverde woningen.

Materialen
Industrieel bouwen heeft als voordeel naar de toekomst toe dat de gebruikte materialen doorgaans beter te hergebruiken zijn voor volgende bouwprojecten. Daarnaast is het proces van industrieel bouwen heel precies. Ook dit onderzoeksrapport haalt het voordeel aan dat er over het algemeen minder materiaal- en snijverlies optreedt.

Persbericht

Onderzoeksrapport

Infographic