Vertienvoudiging: forse stijging verkopen E-trucks in 2023
07.02.2024 / Hindervrije bouwlogistiek,

Nieuwsbericht

Vertienvoudiging: forse stijging verkopen E-trucks in 2023

Vorig jaar is het aantal geregistreerde elektrische vrachtwagens fors gestegen tot tien keer zoveel als het jaar daarvoor. Er werden in totaal 1.148 batterij-elektrische en 8 waterstof-elektrische vrachtwagens verkocht, vergeleken met slechts 116 in 2022, volgens de cijfers van Bovag.

Ter vergelijking: in 2023 werden er in totaal 16.138 nieuwe vrachtwagens geregistreerd. Dat is 21 procent meer dan in 2022, toen het aantal neerkwam op 13.289 stuks. Van het totale aantal nieuwe vrachtwagens neemt de batterij-elektrische vrachtwagen een steeds groter aandeel voor haar rekening.

De toename in het aantal elektrische vrachtwagens kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan ondernemers die anticiperen op de toekomstige regelgeving omtrent Zero Emissie Stadszones, welke vanaf 1 januari 2025 van kracht wordt. Stijn Oosterhoff van BOVAG heeft eerder uitgelegd dat de introductie van lage-emissiezones in veel Nederlandse steden vanaf 2025 zal bijdragen aan een verdere vergroening van het wagenpark. Hij merkte op dat het aanbod van milieuvriendelijke voertuigen over het hele spectrum van merken toeneemt en dat deze trend naar verwachting zal voortzetten. Ook gaf hij aan dat grote opdrachtgevers van transportbedrijven en logistieke dienstverleners steeds vaker duurzame transportmethoden eisen, wat transporteurs en verladers stimuleert om aan deze vraag te voldoen.

Lees hier verder