SERIE 2/3 | Het laden van een elektrische vrachtwagen
05.09.2023 / Hindervrije bouwlogistiek,

SERIE 2/3 | Het laden van een elektrische vrachtwagen

SERIE 2/3 | Het laden van een elektrische vrachtwagen

Het eerste artikel uit deze driedelige serie werd op 11 juli gepubliceerd. In dat artikel zijn de zero-emissie zones en het nut of noodzaak van een elektrische vrachtwagen behandeld. Om de elektrische vrachtwagen na aanschaf ook op eigen locatie te kunnen laden gaan we in dit artikel in op de stappen die gezet moeten worden om het energiesysteem voor te bereiden.

Het laden van een elektrische vrachtwagen
Om een elektrische vrachtwagen op eigen depot te kunnen laden zijn er drie basis elementen die je nodig hebt, te weten [1] een voldoende grote aansluiting, [2] Energiecontract en [3] Laadplein. Deze bespreken we hieronder.

Een voldoende grote netaansluiting
De mogelijkheid van het laden van een elektrische vrachtwagen begint met het beschikken over een voldoende grote netaansluiting. Op dit moment is er in veel regio’s in Nederland netcongestie. Dit betekent dat het lastig of zelfs onmogelijk is om een grotere netaansluiting aan te vragen. Daarom is het noodzakelijk om zo snel mogelijk te analyseren wat voor netaansluiting je op dit moment hebt en of het mogelijk is om deze uit te bereiden.

Hierbij is het belangrijk om een analyse (te laten) maken van de verwachte hoeveelheid vermogen die straks noodzakelijk is voor het laden van je (bedrijfs)voertuigen. Deze analyse begint met het aantal te rijden kilometers, verschillende laad- en rusttijden en tot slot en aantal uur dat de voertuigen op depot staan voor 2025, 2030 en een indicatie van 2035. Na het maken van deze som weet je welke netaansluiting op termijn noodzakelijk is en wat de mogelijkheden bij de netbeheerder zijn.

Begin hier vroegtijdig mee. Het komt nu al voor dat je als bedrijf in bepaalde gebieden 3 tot 5 jaar moet wachten voordat de netaansluiting kan worden uitgebreid. 

Wanneer je erachter komt dat de huidige netaansluiting niet voldoende is en deze niet tijdig kan worden vergroot dan bestaan er op dit moment wel een aantal oplossingen die uitkomst kunnen bieden:

  • installeren van een stationaire batterij op locatie;
  • het combineren van onderweg en op depot laden;
  • samen met andere lokale ondernemers een externe laadhub creëren, daar waar wel een grote netaansluiting beschikbaar is;
  • gebruik maken van een tijdsgebonden energiecontract.

In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om bij de netbeheerder een tijdsgebonden netaansluiting aan te vragen. Deze netaansluiting biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld ’s nachts een groter vermogen af te nemen.

Energiecontract
Het stroomcontract is misschien de makkelijkste opgave van de drie. Er is immers al een contract met een energiemaatschappij en dit contract kan in veel gevallen eenvoudig uitgebreid worden. In het derde deel van deze serie gaan we in op hoe je slim kan laden op basis van de fluctuerende energieprijzen.

Laadplein
Tot slot moet de laadpaal of het laadplein worden ingericht. De eerste keuze die hier gemaakt moet worden is, hoe snel moet er geladen worden? Met de in stap 1 gemaakte berekening is inzichtelijk gemaakt hoeveel uur de voertuigen op depot staan en voor hoeveel kilometer er bijgeladen moet worden. Vuistregel is; hoe sneller er geladen moet worden, des te groter de investering. Bereken dus wat daadwerkelijk nodig is, wat de maximale laadsnelheid van de vrachtwagen is en of de netaansluiting deze vermogensvraag ook daadwerkelijk kan leveren.

Mogelijk kunnen niet alle laadsessies op het eigen depot plaatsvinden doordat de routes te lang zijn of omdat de netaansluiting te klein is. In dit geval kan er samen met de klant gekeken worden of er ook op het eindpunt een laadstation kan worden gecreëerd. Indien ook dit niet toereikend is dient er te worden gezocht naar openbare snellaadpalen die geschikt zijn voor het formaat van een elektrische vrachtwagen. Recent voorbeeld van een opgeleverd snellaadplein voor zwaar elektrisch materieel, waaronder vrachtwagens is ‘Watthub’ in Geldermalsen.

In de header afbeelding is een netcongestie kaartweergave weergegeven:
• transparant - transport capaciteit beschikbaar;
• geel - beperkte transportcapaciteit beschikbaar;
• oranje - voorlopig geen transportcapaciteit beschikbaar;
• rood - geen transport capaciteit beschikbaar.

Lees hier het eerste artikel: de elektrische vrachtwagen – waar moet ik beginnen?

Bekijk hier de TLN zero-emissie informatiekaart

Hibin heeft Guido Claus (Consultant E-mobility) van Drive-Green bereid gevonden in een driedelige serie de transitie naar zero-emissie vrachtautovervoer uiteen te zetten, met de focus op de handel en binnenstedelijk vervoer.