
EIB: ondergrens stikstofdepositie geeft woningbouw lucht
EIB: ondergrens stikstofdepositie geeft woningbouw lucht
Het instellen van een stikstofondergrens van 1 mol/ha/jaar – zoals het kabinet overweegt – kan volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) een enorme impuls geven aan de woningbouw. Naar schatting kan 96% van de projecten dan eenvoudig doorgaan, zonder langdurige vergunningstrajecten. Dit leidt tot aanzienlijk minder vertraging, een forse verlaging van de regeldruk en een besparing van €400 miljoen in de periode tot 2030.
Door strengere regels rond intern salderen zijn de afgelopen tijd juist meer bouwplannen stilgevallen en zijn er duizenden extra natuurvergunningen nodig. Met de voorgestelde ondergrens daalt het aantal geblokkeerde projecten van 40.000 naar 17.000. Ook kunnen 55.000 vergunningen sneller worden afgehandeld, doordat een tijdrovende natuurtoets overbodig wordt.
Volgens het EIB zijn de effecten op natuurgebieden verwaarloosbaar klein. De bijdrage aan stikstofdepositie blijft beperkt, terwijl het verschil voor de bouwpraktijk groot is. Ook voor sectoren als industrie en logistiek kan dit ruimte bieden. De stikstofdoelen blijven binnen bereik, maar met minder vertraging en extra kosten, aldus het EIB.
Bron: EIB-studie ‘Nieuwe stikstofregels: gevolgen voor de woningbouw’