Pensioen: transitieplan HiBiN (bijna) een feit en wat verandert er dan?
Pensioen: transitieplan HiBiN (bijna) een feit en wat verandert er dan?
Sinds 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet in werking. Na jarenlange gesprekken tussen werkgevers en werknemers en diverse kabinetten lukte het minister Schouten om de wet door de Tweede en Eerste Kamer te krijgen. Waarom zoveel trammelant en moeite om dit voor elkaar te krijgen? Nederland heeft immers het beste pensioenstelsel ter wereld, hoor je vaak genoeg. Het stelsel dreigt onbetaalbaar te worden is het antwoord. Omdat we ouder worden en dus langer een beroep doen op de spaarcenten die we pensioen noemen, dreigt het probleem dat we niet genoeg geld hebben om de pensioenen te kunnen betalen. Een groot deel daarvan betaalt de overheid in de vorm van AOW. En als er veel mensen AOW krijgen moeten de mensen die werken dat betalen. Dus de overheid wil de AOW leeftijd omhoog.
Hoe werkt pensioen?
Iedereen krijgt vanaf zijn 67e jaar AOW (nu nog, want in de toekomst stijgt die leeftijd verder). AOW is het eerste deel van je pensioen. Het tweede deel van je inkomen na je 67e komt uit je opgebouwde pensioen. Hoeveel dat is hangt af van hoeveel je hebt opgebouwd en hoe goed die pensioenfondsen waaraan je hebt afgedragen, hebben kunnen beleggen. Het derde deel van je pensioen is geld dat je zelf gespaard hebt, in beleggingen of in je huis hebt zitten. Wil je weten hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en ben je werkzaam in de Handel in Bouwmaterialen in Nederland? Kijk dan op www.bpfhibin.nl of op www.mijnpensioenoverzicht.nl (hier zie je alle fondsen waar je hebt opgebouwd).
Met de komst van de nieuwe wet komt er ook een verandering in de manier waarop je pensioen wordt vastgesteld. In het huidige stelsel krijg je een toezegging over hoeveel je krijgt als je met pensioen gaat. In het nieuwe stelsel gaat het om hoeveel vermogen je hebt opgebouwd en op basis daarvan krijg je pensioen. Maar er zit nu nog steeds vermogen in het pensioenfonds dat onder de huidige regels beheerd wordt. Dat moet beheerd gaan worden onder de nieuwe regels. Om dat te kunnen doen gaan pensioenfondsen – de meesten althans – dat vermogen “invaren”. Invaren houdt in dat het vermogen dat een fonds nu in beheer heeft wordt “toebedeeld” aan alle pensioengerechtigden die onder dat fonds vallen. Dat zijn zeer complexe rekensommen.
Als branche Handel in Bouwmaterialen in Nederland zijn we van plan op 1 januari 2026 over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel. Vakbonden en brancheorganisatie Koninklijke Hibin hebben er ongeveer anderhalf jaar over gedaan om een transitieplan op te stellen. Het plan dat ze op 1 oktober willen overhandigen aan het Bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) HiBiN; dit is het fonds dat de pensioenpremie int die betaald wordt door werknemers (1/3e) en werkgevers (2/3e). Zij beleggen dit geld. En tot slot zorgen zij ook voor de uitkering van pensioengelden aan gepensioneerden.
Het transitieplan is een opdracht aan Bpf HiBiN om over te gaan naar het nieuwe stelsel. Hierin liggen afspraken over de pensioenregeling vast; deze is vrijwel identiek aan de huidige pensioenregeling. En hoe, wanneer en onder welke voorwaarden ze het pensioenvermogen willen overbrengen naar het pensioenstelsel. Als Bpf van de werkgevers en vakbonden de opdracht (het transitieplan) heeft ontvangen en aanvaard, gaan zij aan de slag om te zorgen dat de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel goed zal verlopen.
Voor meer informatie over het bedrijfstakpensioenfonds HiBiN, neem contact op via info@bpfhibin.nl.