Generatiepact regelingen

Generatiepact regelingen

Langzaam wordt de pensioenleeftijd verhoogd om pensioenuitkeringen betaalbaar te houden. We worden ouder, maar ook gezond ouder. Toch is het goed om na te denken over hoe gezond ouder te worden. Met andere woorden aandacht voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar ook je financiële planning. En vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Hoe handel jij eigenlijk?

Of nou je werknemer of werkgever bent; heb aandacht voor ouder worden. Veel mensen werken zonder problemen tot op late leeftijd. Sterker nog ze halen plezier en energie uit hun werk. Tegelijkertijd geldt dat niet voor iedereen. Wees daar alert op en bespreek het met elkaar.

Met een paar aanpassingen in het werk kun je vaak al veel betekenen voor elkaar. En de cao heeft ook een paar maatregelen. Zogenaamde generatiepact-regelingen waarbij de drempel om minder te werken wordt verlaagd. Werkgevers en werknemers hebben twee cao-regelingen in het leven geroepen voor de medewerker boven de 60 jaar:

De 80/80/100 regeling

Ben je gezond en wel, maar merk dat je het moeilijker wordt je op te laden gedurende je vrije dagen? Ga het gesprek aan met je werkgever. Wellicht zijn er mogelijkheden om je werk anders te doen of is er ander werk voor je. Zijn die mogelijkheden er niet of werkt het niet voldoende kun je met elkaar de 80/80/100 regeling afspreken. Dat houdt in dat 80% van je uren gaat werken tegen 80% van je huidige contract. Je pensioenopbouw loopt in de nieuwe arbeidsovereenkomst door tegen de voorwaarden uit het oude contract. Met andere woorden aan je pensioenopbouw verandert niets.

De 80/90/100 regeling

Bij deze regeling moet extern vastgesteld worden of je in staat om volledig te werken of niet. Dat loopt via de zogenaamde Duurzame Inzetbaarheid Analyse (DIA). Voor de procedure volg deze link.