Inspiratiedossier circulair bouwen

Reduce

Reduce staat voor het het verminderen van het toepassen van de hoeveelheid benodigde grondstoffen in een product, waarbij dezelfde functionaliteit en kwaliteit van het product gewaarborgd blijft.

Circulaire glaswolservice Isover zamelt snijresten van glaswol in bij verwerkers en gebruikt deze snijresten zonder kwaliteitsverlies in nieuwe producten.

Clickbrick ClickBrick is een circulair droogstapelsysteem voor buitengevels van Wienerberger. De gevelstenen kunnen zonder kwaliteitsverlies keer op keer hoogwaardig hergebruikt worden. 

Circulaire baksteenstrips Het Duitse gevelafwerkingsbedrijf Alsecco maakt circulaire baksteenstrips uit 100 jaar oude bakstenen. De bakstenen, afkomstig uit oude kolenmijnen en verlaten fabriekspanden worden gezaagd en vervolgens verwerkt in nieuwe gevelsystemen. Er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt

Minder grondstoffen, zelfde prestaties Met behulp van een innovatieve productietechnologie heeft ROCKWOOL producten in het spouwmuurassortiment verbeterd. Voor de steenwolspouwplaten onder de naam Rockfit worden gemiddeld 20% minder primaire en secundaire grondstoffen gebruikt. De nieuwe spouwplaten zijn lichter, met behoud van de thermische prestaties en stevigheid.

Gesloten kringloop in baksteenfabricage Bij Wienerberger is de interne kringloop op fabrieken succesvol gesloten. Zogeheten toeslagstoffen zijn vervangen door keramisch restmateriaal vanuit het interne productieproces. Uitval van baksteen- en dakpanproductie en restmateriaal van baksteenstrippen wordt gebruikt bij de productie van nieuwe straatbakstenen. Daarnaast worden restmaterialen van externen gebruikt. Het gaat daarbij om knipstukken in straatstenen, zaagafval van zagerijen en gebroken en gemalen buitengevels uit sloopprojecten. Hiermee wordt het gebruik van primaire grondstoffen beperkt.

Biobased isoleren IsoBouw ontwikkelde isolatiemateriaal BioFoam®, waarvoor grondstof wordt gebruikt die is gemaakt van plantaardige grondstoffen.  Het is de eerste schuimisolatie van een biologisch basismateriaal en geschikt voor Biobased bouwen.

Isoleren met oude kranten EverUse ontwikkelde een circulaire isolatieplaat op basis van cellulose afvalstromen van papier en karton. Het product voldoet aan thermische, akoestische en brandwerende eisen en is geschikt voor het isoleren van daken, vloeren en voorzet- of binnenwanden. Ook iCell maakt isolatiematten op basis van herbruikbare grondstoffen. Deze zogeheten cellulose-isolatie wordt gemaakt van oude kranten die worden versnipperd en afgebroken tot vezels. Het materiaal wordt behandeld om aan eisen op het gebied van brandwerendheid te voldoen. 

Productieafval en snijresten als grondstof (1) Mosa beperkt het gebruik van primaire grondstof door productieafval en snijresten van tegels te gebruiken als grondstof bij de productie van nieuwe tegels. Samen met klanten zoekt Mosa naar een  zo efficiënt en zo CO2-neutraal mogelijk retourproces van de snijresten naar de grondstoffenfabrikant.

Productieafval en snijresten als grondstof (2) Rockcycle is de recycle-service van Rockwool. Steenwolresten worden ingezameld en als secundaire grondstof gebruikt in nieuwe Rockwool-producten.

Gevelplaten van snoeiafval Kerloc is de productnaam van door Martens Keramiek geproduceerde gevelplaten van snoeiafval. De platen worden afgewerkt met een minerale coating.

Olifantsgras als grondstof Bio Bound beperkt het gebruik van traditionele grondstoffen voor beton door naast betonpuingranulaat ook der hernieuwbare grondstof miscanthus (olifantsgras) te gebruiken.

Compensatiesteen Compensatiesteen is een bouwsteen voor binnenwanden, waarvoor naast zand en een bindmiddel van industriële reststof uit de staalindustrie wordt gebruikt. Bij de productie wordt per kubieke meter 250 kg CO2 aan het materiaal gebonden.